Wednesday, July 22, 2009

Isu Teoh yang Dipolitikan

Isu kematian Teoh Beng Hock, setiausaha politik salah seorang exco kerajaan Negeri Selangor tidak dipolitikan Pakatan Rakyat. Isu ini dipolitikan oleh BN malah mereka cuba untuk menutup kes ini dan mengalihkan perhatian rakyat terhadap penyelewengan mereka. Agensi SPRM yang dikatakan badan bebas, kini telah menunjukan belangnya apabila mereka tunduk dan akur pada parti pemerintah BN dan bukanlah badan yang bebas. Semua penyiasatan yang dilakukan mempunyai double standard.

Jika laporan penyelewengan terhadap Pakatan Rakyat, mereka akan memprosesnya segera. Berlainan jika laporan mengenai penyelewengan terhadap BN. Mereka akan mengambil masa, malah setelah disiasat, tiada tindakan pendakwaan dijalankan. SPRM kini menjadi agen kepada BN bagi menjatuhkan kredibiliti Pakatan Rakyat. Di Perak, bagaimana terbuktinya satu kes yang mengaitkan exco Pakatan Rakyat ketika itu ( Jamaludin dan Osman Jailu ) yang kini menjadi bebas, mengaitkan mereka dengan sebuah projek perumahan yang tidak wujud.

Kematian mendiang Teoh Beng Hock di pejabat SPRM menambahkan lagi titik hitam SPRM sejak penubuhanya menggantikan BPR. Isu ini tidak dipoloitikan oleh Pakatan Rakyat. Apatah lagi ianya hanya sebagai menegakkan keadilan bagi mangsa. Secara tidak langsung, mangsa ialah seorang kakitangan kerajaan Pakatan Rakyat. Yang mempolitikan isu ini adalah BN yang dangkal ilmunya pada politik.

No comments:

Post a Comment