Thursday, September 17, 2009

Singgah sahur

Pada 17 September 2009, bersamaan 27 Ramadhan 1430H yang lalu, Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Gantang (DPPKBG) telah mengadakan satu aktiviti di bawah Lajnah Kebajikan. Aktiviti ini telah diketuai oleh saudara Ketua Lajnah Kebajikan, saudara Zainuddin dan disertai oleh beberapa AJK yang lain termasuk Ketua Pemuda Kawasan.

Aktiviti bermula dengan tidur di Masjid Sungai Bemban, Trong pada malamnya. Aktiviti diteruskan dengan Qiamullail pada pukul 4 pagi. Pada pukul 4.50 pagi, para AJK bersiap dan bertolak ke rumah yang telah dikenalpasti untuk singgah sahur.


Lebih kurang 15 minit perjalanan, kami tiba di Kg Nibong. Ketibaan kami di rumah tersebut disambut oleh 2 orang warga emas dalam lingkungan 60-an. Ketua Pemuda selaku ketua rombongan (gambar : ketua pemuda bersama tuan rumah) telah berbual2 terlebih dahulu untuk mengetahui latar belakang kehidupan tuan rumah tersebut.


Menceritakan mengenai kehidupan seharian yang agak dhaif, sedikit sebanyak memberikan keinsafan kepada kami untuk menghargai nikmat pemberian Allah. Menggunakan sumber air dari sungai yang melalui melalui parit selebar satu kaki di tepi rumah, menceritakan sedikit sebanyak kepayahan pasangan tua ini. Anak-anak yang duduk berjauhan daripada mereka, menyebabkan mereka sukar untuk pulang dan tambahan pula, anak-anak juga tidak mewah untuk kerap pulang atau menghantar bantuan kewangan buat ibu dan bapa mereka. Tambahan pula, keadaan kesihatan yang tidak begitu stabil menyebabkan mereka tidak boleh bekerja kuat untuk mencari nafkah.

Kehadiran kami cukup diraikan pada pagi itu . Kadangkala, hal ini membuatkan kami terfikir bagaimana mereka yang di bawah paras kemiskinan ini boleh berbuat demikian sedangkan kehidupan seharian cukup menekan mereka hanya untuk sesuap nasi.

Selesai berbual, kami terus menjamah hidangan yang telah dibawa untuk dimakan bersama memandangkan jam menunjukkan 5.20 pagi. Berlaukkan daging masak merah dan sup ayam, kami makan beramai-ramai. Tergambar dari riak wajah mereka, keseronokan dapat makan secara berjamaah dan terasa diraikan. Persiapan Ustaz Daniel yang cukup unik untuk bersahur yang dibawanya bersama di dalam sebuah beg, mengagumkan kami.

Seterusnya, bila tiba waktu Subuh, azan dilaungkan di rumah tersebut dan kami telah bersama-sama solat berjemaah yang diimamkan oleh Ustaz Khairul.Selesai solat Subuh berjemaah, kami meminta diri untuk meneruskan aktiviti. Alhamdulillah, aktiviti yang telah dijalankan ini cukup menginsafkan dan memberi gambaran betapa nikmatnya sebuah anugerah kehidupan, ditambah pula dengan suasana Ramadhan.

Betapa inilah hakikat menjadi pemimpin, jikalau kita ingin menjadi kerajaan. Sewajibnya kita berpegang kepada prinsip 2 Saidina Umar, "kenyangkan perut rakyat".

Trong, yang rata2nya penduduknya miskin dan dhaif di bawah seorang ADUN Barisan Nasional , membuatkan kami tertanya-tanya....apa yang UMNO dan BN buat selama ini???

Wallahua'lam.

-PSU-

Sunday, September 13, 2009

Tamrin Pemuda

Link kepada post ini. Klik di sini. Lupa dimasukkan di sini, teka teki KP yang amat menguji minda.

Program Tamrin Pemuda semalam menarik dan ada kelainan berbanding tamrin2 sebelum ini.

Program yang serba ringkas, bermula dari berbuka puasa, modul pertama bermula. Berbuka dengan kuih-muih dan bubur lambuk, agak mengejutkan buat beberapa peserta. Ada yang sebelum berbuka, menarik tangan penganjur bertanya, “Takdak nasik ka?”. Mendengarkan soalan itu, penganjur menjawab “Takdak”. Tak pasti kecewa, sedih atau pun selamba mendengarkan jawapan tu. Akan tetapi, itulah hakikatnya apabila tuan rumah lewat diberikan duit untuk membeli barangan.

Selesai solat Maghrib peserta tamrin yang tidak berapa ramai memandangkan ramai yang tidak hadir, kembali ke meja makan. Menghadap saki baki kuih dan bubur lambuk, peserta tidak berkata banyak. Sebat je! Janji masuk perut…nak tunggu menu seterusnya, lepas tarawih.

Azan Isyak berkumandang. Solat Isyak dan tarawih dikerjakan. Memandangkan masa tidak banyak terisi, ketua pemuda meminta dibuat 20 rakaat untuk mengisi masa lapang. Selesai tarawih 20 rakaat, beserta 3 rakaat witir, peserta ke meja makan sekali lagi…kali ini menu kedua menyusul..bihun goreng. Sambil bersembang memenuhi masa dan merapatkan ukhuwah, acara melipat kad raya untuk diedarkan ke PASTI turut sama dibuat.

10 minit sebelum ke pukul 12, sedikit liqa’ ringkas diadakan. Taarruf ringkas dan dialog diadakan bersama Ustaz Akmal selaku wakil pemuda negeri. Seterusnya, sesi wajib naum pun bermula meskipun ramai yang masih mengaum….

Sehingga 30 minit sebelum ke pukul 4, seorang sahabat datang dan bertanya, “handphone ada?” kerana seorang peserta telah hilang handphone. Melihat handphone di sisi, saya mengatakan ada, sambil mata melihat handphone yang kedua yang di”charge” pada malam itu. “Alamak, dah hilang”. Bermula sesi mencari. 2 handphone hilang pada malam itu. Dipendekkan cerita, dalam pukul 4.15 pagi, handphone pertama yang telah diset “alarm”nya ditemui di dalam bonet kereta seorang sahabat.

Handphone kedua pula akhirnya ditemui setelah sahabat yang mengambil itu mengaku mengambilnya. Alhamdulillah, diperkenankan oleh Allah untuk bertemu semula dengan handphone itu . Selepas itu, solat dimulakan kira2 jam 4.30 pagi.

Alhamdulillah, sesi tamrin semalam menyajikan modul yang amat “real”, tarbiyah dari Allah buat peserta tamrin semalam. Alhamdulillah, dalam sejam proses mencari, akhirnya ditemukan kembali oleh Allah kedua-dua handphone itu dengan tuannya kembali. Cepat benar doa dimakbulkan pada malam tadi… agaknya malam Lailatul Qadar kot? Amin…

p/s : kata Ustaz Fahmi, agaknya kalau di sekolah, teruk budak tu kena… Nasib baik atas nama tarbiyah ja…. Subhanallah, indahnya berjemaah…

-Wallahua’lam-